Zorgbedrijf Meetjesland

Laat mij eerst iets heel duidelijk stellen: Open VLD Maldegem staat achter het basisidee dat “het bieden van een breed toegankelijke zorg voor al wie dit nodig heeft” de hoofddoelstelling moet zijn van elk OCMW en dus ook van een eventueel Zorgbedrijf Meetjesland. Deze doelstelling bereiken kan op meerdere manieren maar de optie van een zorgbedrijf Maldegem of de samenwerking met een privépartner werden, al dan niet bewust, onvoldoende onderzocht of niet goed bevonden? Als we dan kiezen voor de oprichting van een Zorgbedrijf Meetjesland krijgt deze gemeenteraad een nota voorgeschoteld die vol staat van goede voornemens, die al of niet realiseerbaar zijn en waarbij de financiële onderbouwing duidelijk te wensen overlaat.

Laat ons beginnen met de goede voornemens die in de doelstellingen van de nota omschreven staan als “een meer bedrijfsmatige werking”:

1. Een volledige bezetting van alle woongelegenheden: kan dat niet door samenwerking?

2. Maximalisatie van de zorggraad (85% voor Nevele en Maldegem en lager in Evergem): moeten we daarvoor een zorgbedrijf Meetjesland oprichten?

3. Lichtere ondersteunende diensten want die van de gemeente willen we niet gebruiken omdat we volledig autonoom willen werken, maar het zou kunnen dat we die uitbreiden? En die diensten zullen kostenbewuster moeten werken: kunnen we daar zelf niet mee beginnen? Bovendien moeten het “high potentials” zijn in het ZBM. We gaan dus onze beste elementen laten overgaan?

4. Lagere bestaffing op de werkvloer want we hebben “personeelsnormen" ontwikkeld die in elke instelling gelden. Wel, pas die toe en maak daarvoor geen nieuw bedrijf.

5. Taken OCMW en ZBM: “als dit kan door overdracht van deze taken aan het OCMW (of door hen ervoor te doen betalen) dan zijn we weer een stap dichter richting bedrijfsmatige werking”. M.a.w. om ooit break-even te draaien brengen we de kosten naar het OCMW en dus terug naar de gemeente.

6. Schaalvoordelen aankopen: zet U samen met Nevele en Evergem en doe dat vanaf morgen als daar voordelen kunnen uit komen.

7. De besparingen die berekend werden uit deze maatregelen zijn na 5 jaar 130.000 euro voor de schaalvergroting, 200.000 euro door afvloeiingen (19 FTE), 63.000 euro in 2022 door niet-vervangingen.

8. Extra kosten geschat op 60.000 (directie 15,verplaatsingen personeel naar Sleidinge 5, bijkomende administratie voor doorrekenen overheads/personeelskosten/correctiefactoren 10 en MC 30) dus blijven er ruwweg 250.000 euro besparingen over voor alle 3 instellingen samen.

Als we dan naar het financiële plaatje kijken voor de gemeente Maldegem dan stel ik me hierbij toch ook vragen. In het oorspronkelijke plan stond het streven om binnen de 5 jaar break-even te draaien en dat wordt verlaten. Reden? Omdat het al een moeilijk plaatje was toen de berekening enkel op de “rusthuizen en assistentie woningen” betrekking had. Nu met de thuiszorg erbij, wordt het alleen nog negatiever. Er wordt ons dus vandaag gevraagd om de oprichting van een bedrijf goed te keuren waarbij we in de verste verte niet weten of het ooit geld zal opbrengen maar waarbij we ons wel dienen te engageren gedurende 18 jaar! Dit is geen sprong in het duister maar in een zwart gat!

Als we naar de Maldegemse financiële inbreng kijken dan stellen we 3 dingen vast:

1. Het woonzorgcentrum Warmhof heeft een overschot van maximaal 200.000 euro

2. Het woonzorgcentrum heeft echter nog 12 jaar een lening van 650.000 euro af te lossen

3. Thuiszorg maakt jaarlijks een verlies van ongeveer 250.000 euro Dus is wat we inbrengen de volgende 12 jaar op zijn minst voor 700.000 euro verlieslatend. Dit wil zeggen dat we geen ruimte hebben om reserves of renovaties te doen. Maar die moeten volgens de dotatieregels wel door het moederbestuur, zijnde de Gemeente Maldegem, gebeuren.

We hebben dus 700.000 verlies die we inbrengen in Maldegem en de besparingen vermeld onder punt 7 zijn dan maximaal 400.000 euro. Er zal dus in de eerste jaren helemaal geen pot zijn om te verdelen en alle lasten gaan blijvend naar de gemeente komen. Bovendien blijven de statutaire ambtenaren die gedetacheerd worden (dus niet overgedragen) tewerkgesteld door OCMW of gemeente. DIT IS MOMENTEEL NOG OMSTREDEN (blz30). De toekomstige pensioenlasten blijven in de gemeente en zullen dus niet door het ZBM worden betaald. Tenslotte blijf ik zitten met het stemrecht in de raad van bestuur, waar niet bepaald is voor welke beslissing er welke meerderheid moet zijn. Maar gezien er allicht geen pot zal zijn om te verdelen moet ik me daar misschien geen zorgen over maken.

Contacteer WIM

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.