
Het Meerjarenplan kleurt...
Bij het doornemen van het meerjarenplan stel ik vast dat Oranje wat donkerder is geworden dankzij een flinke toets rood en dat Groen daar bovenop nog eens flink zijn stempel heeft gedrukt op de strategische doelstellingen. Maar dat had al kunnen blijken uit de omschrijving van de Visie en de Missie beschreven op blad 3 van het meerjarenplan (in het rood).
Typerend zijn de diversiteit aan landschappen: daarvoor investeren we 55.000 euro in de omvorming van het BPA, goedgekeurd in de vorige legislatuur door een RUP, en “beroven” we de projecteigenaars die vroeger geïnvesteerd hebben in het woonuitbreidingsgebied ten westen van het Reesinghebos door er een “mozaïeklandschap” van te maken (kosten volgen).
Een sterk uitgebouwd verenigingsleven: daarom indexeren we de steun aan de kermissen niet en verlenen we alleen nog logistieke steun aan de wijkcomités en spitsen de subsidiëring toe op de echte jeugdwerking (jeugdverenigingen beperkt tot 33.000 euro).
Een behoorlijk aanbod aan lokale tewerkstelling: daarom investeren we 720.000 euro in fietspaden en fietsenstallingen. De bibliotheek kost gemiddeld 500.000 euro per jaar en we gaan 295.000 euro investeren in de nieuwe industriezone en nog eens 90.000 euro voor een 1 halftijdse ambtenaar lokale economie.
Een uitgebreide dienstverlening: liefst te betalen door de inwoners die niet eenvoudig wonen en veel geld gespaard hebben door hard te werken, mede door de verhoging van de opcentiemen die naar onze mening 1.000.000 extra zal opbrengen aan belastingen.
En toonaangevend op het vlak van welzijn: het meest gelezen woord in dit meerjarenplan zijn de kansen- of voorrangsgroepen. Maar ik heb nergens een duidelijke definitie gezien van die kansengroepen.
We weten dat koken geld kost maar een liberale visie is dit dus niet. Er zijn geen aanwijzingen van efficiëntie verbeteringen en bovendien zijn er een aantal aspecten die onvoldoende onderbouwd zijn.
- Veel energiebesparende maatregelen maar nergens een duidelijke financiële doelstelling.
- Indexen worden soms (1%, 1,2%, 1,5%, 2% of helemaal geen) en soms niet toegepast.
- KUMA geraamd op 500.000 euro voor studies en plannen en 3.000.000 euro voor de realisatie (op blz 32 van het meerjarenplan) en blijkbaar nu al gestegen tot 4.000.000 euro in de commissievergadering.
- Software investeringen zijn onderschat. Het zijn eenmalige uitgaven en ervaring leert dat er steeds bijkomende kosten en investeringen zijn na implementatie van nieuwe software.